۲۳ تیر ۱۳۸۷، ۱۰:۰۲

شماره جدید "فصلنامه رسانه" منتشر شد

شماره جدید "فصلنامه رسانه" منتشر شد

هفتاد و دومین شماره فصلنامه علمی ـ ترویجی وسایل ارتباط جمعی با موضوع "زبان و رسانه" منتشر شد.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب : شماره جدید فصلنامه رسانه (زمستان 1386) به موضوع ”زبان و رسانه“ اختصاص دارد. با نگاهی گذرا به مطالب و مقالات این شماره از رسانه می‏توان گفت : زبان امکان ایجاد یک گفتمان است و نماد هویت فرهنگی و ملی که به واسطه آن هویتهای فردی و اجتماعی شکل گرفته و تداوم می‏یابد. ارزش حیاتی زبان تنها در فراهم آوردن امکانات برای گسترش سوادآموزی نیست بلکه زبان وسیله‏ای است برای درک ما از جهان پیرامون و راهکاری است که به صورت فعال اشکال مختلف اقتدار فرهنگی را به چالش می‏کشد.

زبان به‏عنوان مجرای تولید و توزیع معنا، نقش کلیدی در هر گونه صورتبندی اجتماعی و فرهنگی دارد و به دلیل اهمیت آن در فرایند بازنمایی است که کنترل و نظارت بر عقاید و رفتارهای دیگران از طریق ساختن و شکل دادن معنا میسر می‏ شود.

بدون تردید زبان در قلب و هسته اصلی کلیه وجوه ارتباطات بشری قرار دارد. رسانه‏ها برای برقراری ارتباط با مخاطبان ناچار از به‏کارگیری زبان هستند گاه به ‏صورت گفتاری و گاه به ‏صورت نوشتاری. از این‏رو زبان به‏عنوان ابزار ارتباطی نقش بسیار مهمی را در انتقال پیام ایفا می‏کند و مسائل ناشی از آن نیز تأثیر بسیار مهمی در کارکرد رسانه‏ها دارد.

اگر زبان را یکی از واسطه‏ها و  نهادهای اصلی جامعه‏پذیری و فرهنگ‏پذیری بدانیم باید گفت رسانه‏ها در انتقال و آموزش زبان نقش اساسی دارند. بنابراین نسبت زبان و رسانه امر مهمی است که اگر سیاست فرهنگی و راهبرد آموزشی مشخصی وجود داشته باشد، رسانه‏ها نه تنها می‏توانند در باروری فرهنگی جمعی نقش داشته باشند بلکه می‏توانند بسیاری از کمبودها را نیز جبران کنند.

بحث دیگری که در زبان‏شناسی مطرح است، زبان‏شناسی انتقادی است که با تحلیل انتقادی گفتمان سعی در برملا ساختن مناسبات نابرابری اجتماعی در چارچوب زبان دارد که نشان می‏دهد چگونه واژگان می‏توانند حامل ایدئولوژی و گفتمان و نوعی رویه قدرت باشند.

فهرست مطالب این شماره از فصلنامه عبارتند از:  آسیب‏شناسی زبان مطبوعات، دکتر حسن ذوالفقاری؛ خط و زبان رسانه‏ها از دیدگاه حقوقی، دکتر محسن اسماعیلی؛معنی‏شناسی ارزشی و موضع‏گیری ایدئولوژیک در گفتمان روزنامه‏نگاری، پی.آر.آر. وایت/ دکتر پیروز ایزدی؛ نظرات و ایدئولوژی‏ها در مطبوعات، تئون ای.ون‏دایک/ زهرا حداد، کوثر شهنی/ ویرایش ترجمه دکتر پیروز ایزدی؛ درآمدی بر زبان تصویر در رسانه: خواندن صفحه، بدون قرائت متن،  احمدرضا دالوند؛ادبیات رسانه‏ای؛ با نگاه به آئین نگارش در مطبوعات،  احمد توکلی؛ ادبیات و روزنامه‏نگاری،  علی‏اکبر قاضی‏زاده؛ مقابله با کاهش تیراژ؛ شیوه‏های نوین پردازش مطلب،  دکتر تژا میرفخرایی؛ سوسور، ساختارگرایی و نظام‏های نمادین، دیوید هوارث/ نظام بهرامی کمیل؛ بازنمایی ”ما“ و ”آنها“: تصویر سفیدپوستان و مسلمانان در نشریات غرب پس از یازدهم سپتامبر 2001، دکتر مریم سادات غیاثیان؛ اصول گزارشگری ایدز؛ مبانی نظری و راهکارهای عملی،  پدرام الوندی؛ معرفی کتاب؛ فهرست گزیده مقالات ارتباطات جمعی در مطبوعات؛ نمایه فصلنامه رسانه سال هجدهم(1386).

کد خبر 715386

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha